Thursday, June 30, 2011

AMBIL PELUANG MEMINUM AIR ZAM-ZAM SEPUAS-PUASNYA.Adalah menyedihkan dan merugikan apabila kita berada di dua tanah suci Makkah al Mukarramah dan di Madinah al Munawarah, masih membeli dan meminum air mineral/botol semasa di bilik atau hotel tumpangan atau semasa menjamu selera dan melakukan ziarah di kawasan sekitar, walhal air yang penuh barakah “zam-zam boleh didapati dengan mudah dan percuma. Zam-zam adalah satu lagi daya tarikan untuk manusia berbondog-bondong datang ke kedua tanah suci ini, untuk melihat keajaibannya,seterusnya mereka diberi hidayah memeluk Islam. Mengepos 10 litre air ini ke tanah air, dikenakan charge sebanyak RS 140.
Air zamzam mempunyai banyak kelebihan dan keistimewaan berbanding air lain. Perkara ini diperakui oleh banyak kajian saintifik, termasuk sarjana Timur dan Barat. Air zamzam mempunyai banyak khasiat dan kelebihan seperti sabda Nabi Muhammad SAW bermaksud: “Sebaik-baik air di permukaan bumi adalah air zamzam. Padanya ada makanan yang menyegarkan dan penawar bagi segala penyakit.” Disebutkan dalam hadis, Jabir bin `Abdullah, katanya: “Aku pernah mendengar Rasulullah bersabda: “Air zamzam itu diminum untuk keperluan apa saja.” (Hadis riwayat Ibnu Majah). Rasulullah pernah bersabda: “Air zamzam itu diminum mengikut apa yang diniatkan atau dikehendaki. ” (Hadis riwayat Jabir, lbnu Abbas, lbnu Umar dan Muawiyah). Jika meminumnya dengan maksud menghilangkan rasa haus, maka Allah akan menghilangkan rasa hausnya. Jika meminumnya untuk menghilangkan rasa lapar, maka Allah akan mengenyangkannya. Sekiranya, meminumnya untuk menyembuhkan penyakit, maka Allah akan menyembuhkan penyakitnya.Oleh itu disarankan juga, kita berdoa selain untuk kebahgian dunia-akhirat, memberikan kita keupayaan bersama untuk membantu menengakkan syariat Allah di muka bumi ini,
Rasulullah pernah bersabda: “Air zamzam itu diminum mengikut apa yang diniatkan atau dikehendaki. ” (Hadis riwayat Jabir, lbnu Abbas, lbnu Umar dan Muawiyah).Ahli ilmu meluaskan huraian mereka terhadap hadis di atas. Al-Munawa berkata: “Air zamzam adalah penghulu segala air, paling mulia, berharga dan disukai. “Allah memberi minum dan menolong putera kekasihnya, Nabi Ismail bin Nabi Ibrahim dengan air zamzam. Maka, pertolongan seperti itu juga boleh diperoleh oleh orang selepas baginda iaitu bagi sesiapa saja yang meminumnya dengan niat ikhlas, termasuk kita .Air zamzam mempunyai banyak kelebihan dan keistimewaan berbanding air lain. Perkara ini diperakui oleh banyak kajian saintifik. Penelitian Dr. Masaru Emoto telah menunjukkan bahwa air Zamzam memiliki molekul air paling cantik dan indah di antara air lainnya.

Selain itu, air zam-zam juga mengandungi iodin, sulfat dan nitrat. Kandungan makronutrien yang tinggi khususnya magnesium, sodium dan potassium menyebabkan air zam-zam bersifat nutritif berbanding sumber lain, inilah yang membuatkan air zam-zam dapat menyegarkan para penziarah yang meminumnya dan memberi ketahanan antibodi kepada orang yang meminumnya.

Keistimewaan lain ialah walaupun ia terbit di kawasan poros, gersang, padang pasir yang tandus, kawasan tadahan hujan yang sempit, namun zam-zam tidak pernah kering walaupun berjuta-juta manusia memanfaatkannya setiap hari, terutama pada musim haji. Air zamzam tidak akan kering hingga hari kiamat. Hal itu, adalah bukti keagungan dan kebesaran Allah.

: “Ada beberapa adab apabila minum air zamzam seperti menghadap kiblat, menyebut nama Allah dan bernafas di dalam bekas minuman kemudian baru meneguknyai sambil membaca pujian terhadap Allah. Jelas sekali air zamzam mempunyai nilai kepentingan yang tiada tolok bandingan.

No comments: