Monday, August 8, 2011

CAKNA perjuangan Rakyat Palestin

Makanan yang barkah dari buah zaiton, memberi kesegaran kepada penduduk Palestin. Sebagai pengganti bekalan makanan lain yang amat kekurangan. Marilah bersama menghulurkan bantuan untuk mereka, khususnya dalam bulan yang barakah ini. Post kali ini, memuatkan permintaan aktivis AQSYA SYARIF untuk memanjangkan kepada mereka yang cakna/perihatin untuk membantu sesama insan yang amat memerlukan untuk kelangsungan hidup dan perjuangan membebaskan tanah air mereka yang terjajah oleh Israel dan sekutunya. Pohon zaitun yang penuh berkat ini disebut di dalam Al-Quran dalam Surah At-Tin: ayat 1, Surah Al-Mukminun: ayat 20 dan Surah An-Nur: ayat 35.

“Demi (buah) tin dan (buah) zaitun.” (At-Tin: 1)

“Dan pohon kayu keluar daripada Tursina (pohon zaitun) yang menghasilkan minyak…” (Al-Mukminun: 20)

“…pohon yang banyak berkatnya, (iaitu) pohon zaitun yang tumbuh….” (An-Nur: 35).

Pohon zaitun juga disebut di dalam hadis:

”Makan minyak zaitun dan urutlah dengannya ke seluruh badan kerana ia adalah dari pohon yang suci”, diriwayatkan oleh hazrat Sayyed Al-Ansari.

”Ada minyak zaitun, makanlah, urut seluruh badan kerana ia berkesan untuk buasir”, diriwayatkan oleh hazrat Al-Qama bin Amir.
Bersama Misi ke Gaza dalam bulan Ramadhan

Aqsa Syarif, NGO peneraju hal-ehwal Palestin di Malaysia, akan menghantar misi bantuan kemanusiaan ke Gaza pada 20-28 Ogos ini. Misi ini dinamakan Aqsa2Gaza2 (A2G2), merupakan susulan kejayaan misi yang pertama iaitu "Break the Siege" (A2G). Tiga matlamat misi kali ini adalah:
• Menghantar 1000 beg sekolah bersama alat tulis. RM100 satu beg.
• Penerusan projek yg dikenalpasti; kilang roti, ternak lembu, iftar, keluarga miskin dan anak yatim
• Rose2rose, dari wanita utk wanita, iaitu penubuhan pusat komuniti utk pembangunan wanita.

Kenapa perlu tolong Palestinian?

Segala bentuk bantuan terhadap Palestin adalah untuk matlamat yang satu, iaitu membebaskan Masjid Al-Aqsa, tanah suci yang ketiga. Sama ada kita sumbang beg, buat kilang roti, taja anak yatim, dll, semuanya adalah untuk memperkasakan saudara kita di sana utk berjuang mendapatkan kembali tanah suci. Maka adalah wajib utk kita bersama mereka dgn menghulurkan bantuan semaksima yang mungkin. Membebaskan tanah suci, tanggungjawab siapa? Perihal tanah suci, adakah kita akan terlepas dari ditanya di padang mahsyar kelak?

Bagaimana nak membantu?

Kemaskan pakaian, ucapkan selamat tinggal pada keluarga dan ayuh ke Palestin, atau
• Wakilkan diri korang dgn sumbangan, apatah lg dlm bulan Ramadhan ini. Berapakah sumbangan? Berapa sahaja pun boleh. At least kita ada jawapan apabila Allah tanya 'apa yg kita dah buat utk bebaskan tanah suci'
Salurkan ke Aqsa Syarif Berhad. Maybank 5515 7500 4299 dan inform bila dah transfer utk recording.
Further info:
• Lampiran brosur dan keratan akhbar
• Facebook: aqsa syarif berhad
• Web: www.aqsasyarif.org.my
• A2G2 blog: http://aqsa2gaza2.blogspot.com/


JAZAKUMULLAHU KHAIRAN KATHIRAN

Azmi Katiman
019-2716292
Urusetia pencarian RM satu juta untuk misi bantuan palestin

No comments: